© Metier Magazine | BLKVLD Uitgevers.  Proudly created with Wix.com.

Zaha Hadid

December 5, 2019

 

 

 

Zaha Hadid (Bagdad, 1950, Miami 2016) was een fascinerende architect. Imponerend qua verschijning en met de allure van een diva, wist ze wereldwijd opdrachtgevers enthousiast te maken voor haar, meestal immense, projecten. Haar ontwerpen waren altijd spectaculair, met esthetisch vloeiende lijnen en ronde vormen. Wat anderen technisch onuitvoerbaar leek, wist ze met een bepaalde koppigheid door te zetten en ze bleef vasthouden aan haar eigen, sterke visie. Ze realiseerde wat ze wilde.

 

Robert Stern, oprichter van Robert A.M. Stern Architects, spreekt over de jonge Hadid als een briljant student die hij later als gasthoogleraar design aan de Yale School of Architecture zou benoemen. Hij vond haar ‘out of the box’, ze was geestig, intelligent en spitsvondig. Overigens was hun opvatting over de verhouding object-omgeving zeer uiteenlopend. Stern vond dat een gebouw op z’n omgeving moest reageren, Hadid wilde in het oog springende projecten uitvoeren die hun eigen omgeving vormden.

 

In de loop van de tijd (Zaha Hadid Architects was al in1980 opgericht) ontwierp ze wereldwijd aandachttrekkende gebouwen, vliegvelden, bruggen, wolkenkrabbers, concertzalen en nog heel veel meer. Voor haar gehele oeuvre werd ze in 2012 in de UK geridderd, ze mocht zich ‘Dame Zada Hadid’ noemen.

 

Is er dan geen enkele kritische noot? Jawel. Bijvoorbeeld de soms dubieuze achtergrond van de opdrachtgever van een kostbaar gebouw. Of de gigantische kosten van haar ontwerpen en de werkomstandigheden van de arbeiders. Maar wat overeind blijft is de kracht van een nieuwe, zeer persoonlijke visie van de ‘Queen of the curve’ die veel te jong aan een hartaanval overleed. Het uitgebreide team van Zaha Hadid Architects werkt echter in haar intelligente geest door en inmiddels staan naast de categorie architectural ook design en interior design op de gestroomlijnde website. 

 

Zaha Hadid Architects Evolution exhibition at AUB Bournemouth (foto Wen-Ting Lin, courtesy of the Galllery); foto’s Central Bank of Iracq en Rublyova-Arkhangselsjoye zijn computeranimaties, moeten nog gebouwd. Respectievelijk render to Zaha Hadid Architects en render to Flying Architecture).

                 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Onze favorieten

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof Nu in de Hermitage in Amsterdam

October 17, 2019

1/4
Please reload

Recente artikelen

December 5, 2019

August 30, 2019

February 7, 2019

January 23, 2019

December 19, 2018

Please reload

Archief
Please reload

  • Twitter account of BLKVLD Publishers
  • Black Instagram Icon