top of page
Zoeken
  • tekst: Boukje Mulder

Krym Altynbekov


Krym Altynbekov (Kazakstan, 1952), zet zich al decennia in voor het behoud van archeologische vondsten in zijn geboorteland en maakt kwalitatief hoogwaardige kopieën van artefacten. Door zijn aanleg voor historische handvaardigheden kreeg hij al jong toegang tot het instituut voor wetenschappelijk restauratie onderzoek in Moscow. Inmiddels wordt hij zeer gerespecteerd vanwege zijn kennis op dat gebied. Bovendien maakt hij op uitmuntende wijze sieraden van de Scyten na, zoals die uit de periode van de 8e eeuw v.Chr. - 3e eeuw na Chr. zijn gevonden.

Altynbekovs vrouw en tweelingdochters delen zijn belangstelling voor de nomadische steppebewoners. Ook voor hun paarden overigens, waar ze in hoge mate van afhankelijk waren. De vondst in het Altaigebergte van een paardenskelet en een zadel droeg in het bijzonder bij aan Altynbekovs reputatie. Om het zadel zo ongeschonden mogelijk boven de grond te krijgen liet hij dat, samen met de resten van het skelet, in een enorm blok aarde omhoog halen. Een manier die succesvol bleek en die hij daarna nog dikwijls toepaste.

Het zadel bleek van hout, leer en textiel met daarop een mythologisch gehoornd schepsel en een hert dat door een tijger werd aangevallen. Het restauratieproces ervan nam jaren in beslag, maar het resultaat na de gekleurde aankleding en versiering is geweldig.

Op de foto wijst Altynbekov in zijn laboratorium op de Krim naar wat er van een oud zadel nog over is. Daarnaast is een replica van 1 van de 13 gevonden paarden in het Altaigebergte te zien. Het masker is door zijn team gemaakt, evenals de hoorns en teugels met lotusmotieven (foto’s Seitek Moldokasymov).


87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page