top of page
Zoeken
  • Redactie Métier

App onthult bijzondere plekken in oude buurten


Steden in Azië gaan steeds meer op elkaar lijken. Oude buurtjes worden geroutineerd met de grond gelijk gemaakt en daarvoor in de plaats verrijzen gebouwen die niet onderdoen voor London, New York of Rotterdam. Helaas hebben ze cultureel en architectonisch vrij weinig meer te maken hebben met wat daar ooit stond. Met de gebouwen verdwijnen ook de verhalen, het karakter van een buurt en een stukje gemeenschappelijke identiteit. Ironisch, omdat juist in deze tijd de roep om ‘urban identity’ luider is dan ooit. Mensen willen graag wonen, winkelen en uitgaan op plekken die prettig zijn, waar ze zich thuis voelen. Toeristen gaan juist op zoek naar dat wat een plek uniek en anders maakt.

De Nederlandse planoloog Ester van Steekelenburg begon in Hong Kong een project waarmee lokale bewoners zelf bijzondere plekken in hun buurt in kaart brengen. Zij kunnen dit vervolgens delen op de iDiscover app, die een overzicht geeft van stadswandelingen. Tevens wordt de informatie gedeeld op een website met inspirerende verhalen en geïllustreerde kaarten. Zo zetten ze hun buurt letterlijk op de kaart.

Inmiddels is het project uitgebreid naar zo’n 60 buurten door heel Azië, van Bangkok tot Jakarta en Yangon tot Colombo. In elke stad werken Ester en haar team met lokale partners, zoals creatieve broedplaatsen, universiteiten en buurtverenigingen. Aan de hand van een door henzelf ontwikkelde 6-staps methode gaan ze samen op zoek naar ’t unieke en ’t authentieke. Vervolgens worden lokale studenten, ontwerpers, fotografen, journalisten en vertalers ingehuurd om de verhalen te verpakken om ze interessant te maken voor een jong en internationaal publiek: met mooie kaarten en een handige app.

Elk project wordt afgerond met een pop-up tentoonstelling of evenement in de buurt. Laagdrempelig, om zo een gelegenheid te creëren voor jong en oud om elkaar te ontmoeten, iets wat verrassend weinig gebeurt in deze snel veranderende buurten. Door oude verhalen nieuw leven in te blazen en vergeten plekken in de schijnwerpers te zetten, werken ze als verbindende factor en maken ze mensen trots op iets wat voor hen misschien heel gewoon is. Hiermee vormt het ook een inspiratie voor de nieuwe generatie om tradities uit het verleden weer vorm te geven. Zoals de kleinzoon van een kruidenthee-maker, die weer gaat experimenteren met z’n opa’s receptuur. Of een lokale project ontwikkelaar, die hergebruik zal overwegen, in plaats van de sloophamer.

Door de App&Map krijgen lokale mensen ’n stem, worden ze meer zichtbaar. Ze vertellen elk hun eigen verhaal in hun eigen buurt. Nieuwsgierig? De iDiscover App is gratis te downloaded in iOS of Android. Dus ontdek, verdwaal en verwonder!

364 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page