top of page
Zoeken
  • tekst: Boukje Mulder

Zaha Hadid


Zaha Hadid (Bagdad, 1950, Miami 2016) was een fascinerende architect. Imponerend qua verschijning en met de allure van een diva, wist ze wereldwijd opdrachtgevers enthousiast te maken voor haar, meestal immense, projecten. Haar ontwerpen waren altijd spectaculair, met esthetisch vloeiende lijnen en ronde vormen. Wat anderen technisch onuitvoerbaar leek, wist ze met een bepaalde koppigheid door te zetten en ze bleef vasthouden aan haar eigen, sterke visie. Ze realiseerde wat ze wilde.

Robert Stern, oprichter van Robert A.M. Stern Architects, spreekt over de jonge Hadid als een briljant student die hij later als gasthoogleraar design aan de Yale School of Architecture zou benoemen. Hij vond haar ‘out of the box’, ze was geestig, intelligent en spitsvondig. Overigens was hun opvatting over de verhouding object-omgeving zeer uiteenlopend. Stern vond dat een gebouw op z’n omgeving moest reageren, Hadid wilde in het oog springende projecten uitvoeren die hun eigen omgeving vormden.

In de loop van de tijd (Zaha Hadid Architects was al in1980 opgericht) ontwierp ze wereldwijd aandachttrekkende gebouwen, vliegvelden, bruggen, wolkenkrabbers, concertzalen en nog heel veel meer. Voor haar gehele oeuvre werd ze in 2012 in de UK geridderd, ze mocht zich ‘Dame Zada Hadid’ noemen.

Is er dan geen enkele kritische noot? Jawel. Bijvoorbeeld de soms dubieuze achtergrond van de opdrachtgever van een kostbaar gebouw. Of de gigantische kosten van haar ontwerpen en de werkomstandigheden van de arbeiders. Maar wat overeind blijft is de kracht van een nieuwe, zeer persoonlijke visie van de ‘Queen of the curve’ die veel te jong aan een hartaanval overleed. Het uitgebreide team van Zaha Hadid Architects werkt echter in haar intelligente geest door en inmiddels staan naast de categorie architectural ook design en interior design op de gestroomlijnde website.

Zaha Hadid Architects Evolution exhibition at AUB Bournemouth (foto Wen-Ting Lin, courtesy of the Galllery); foto’s Central Bank of Iracq en Rublyova-Arkhangselsjoye zijn computeranimaties, moeten nog gebouwd. Respectievelijk render to Zaha Hadid Architects en render to Flying Architecture).


725 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page