top of page
Zoeken
  • Redactie Métier

Constance Willems

Van textielkunstenaar Constance Willems, die al jarenlang onderzoek doet op het gebied van breien en breikunst, verscheen onlangs een fascinerend boek 'Mordacious Knits. Biting in style, strange and scary, knitting art stories 1602-2010'.



Nadat ze ooit in een museum een schilderij met een breivoorstelling had gezien, ging ze er op letten. Het blijkt dat het er in de loop van de tijd nogal wat geweest zijn, nationaal en internationaal. Vier jaar lang deed ze onderzoek en verzamelde verhalen achter de nieuwsgierig makende schilderijen. Ze bundelde ze in 244 pagina's. U zult het niet verwachten, maar behalve volstrekt anonieme schilders komen bekende namen als Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Lautrec en Amedeo Modigliani komen voorbij. Constance nam bovendien een aantal patronen, ontwerpen en gebreide reconstructies op in haar boek (verkrijgbaar via Amazon), zodat ook degenen die zelf eens willen breien aan hun trekken komen.



Duidelijk wordt dat er vanaf 1602 overal en nergens gebreid werd: in huis, tuin, bos, bergen, bij de zee of een rivier, zittend, staand, alleen of met anderen, tussen de ruïnes in oorlogstijd, in rustige en ruige tijden. Mordacious Knits is behalve een heel oorspronkelijk boek, door de tijdsspanne van vier eeuwen, een aantrekkelijk tijdsdocument geworden.

Het linkerschilderij is van John Fuller (1891-1973), afkomstig uit St. Ives, Cornwall. Het middelste is van de Amerikaanse Harald Anchel (1912-1980), die zijn vrouw Mary Snydover schilderde in 1935. Zijn carrière besloeg de tijd van de Grote Depressie, WO II en daarna die van de Modern Art in New York. Het rechter is van de Nederlandse Rinny Reulink (1931-2010), die de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem doorliep.


520 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page