top of page
Zoeken
  • Redactie Métier

End of the Day Beads


Overal waar ter wereld productie van glaskralen plaatsvindt, bestaat het fenomeen End-of-the-Day beads. Het zijn bijzondere kralen, niet zozeer vanwege de kunstzinnigheid van de maker, maar vanwege het materiaal waarvan ze zijn gemaakt én het moment waarop ze zijn gemaakt. Zoals hun naam als doet vermoeden, worden deze – vaak vrij grote kralen – gemaakt aan het einde van een productie dag….


Aan het eind van de dag worden in een glasatelier alle resten glaspasta opgeveegd van de vloer en de oven en in elkaar gedrukt. Het zijn de overblijfselen van de zeer diverse kralen die die dag óók werden geproduceerd. Met deze resten glaspasta worden, terwijl het vuur in de oven nog brandt, nieuwgevormde kralen versmolten met een amalgaam van verschillende kleuren. Ze worden gemaakt ongeacht de kleur van de restanten en de producenten houden zich om die reden niet heel precies bezig met het uiterlijk van de kralen. Daarom zijn kralen zoals deze nooit hetzelfde en altijd het resultaat van dat ene, enkele moment; een spontane afsluiting van een werkdag. Vanwege hun unieke uiterlijk en het ongedwongen moment waarin ze zijn gemaakt, worden sommige end-of-the-day kralen – gemaakt in Hebron of Afrika bijvoorbeeld – vandaag de dag voor veel geld verhandeld.

Er zijn verschillende kleuren en vormen van end-of-the-day kralen bekend. Overwegend zwarte kralen met lichtere kleuren glas erin, of hoofdzakelijk gele kralen met andere kleuren alsof het een gecoördineerde millefoiri kraal betreft. De kralen die hier zijn afgebeeld, zijn afkomstig uit Afrika en worden gerekend tot de zogenaamde “trade beads”. De term trade beads is meestal van toepassing op kralen die in Venetië en Bohemen of andere Europese landen werden gemaakt vanaf het einde van de 14e eeuw tot het begin van de 20e eeuw. Deze kralen werden in Afrika en Amerika gebruikt als ruilmiddel. Sommige trade beads kunnen ook zijn gemaakt in Duitsland, Frankrijk, Nederland en in landen in het Midden Oosten waarmee handel gedreven werd. De absolute bloeitijd van de handelsperiode in deze kralen was van het midden van de 19e eeuw tot de vroege 20e eeuw, toen miljoenen trade beads werden geproduceerd en verhandeld met Afrika. In Afrika werden de kralen in sommige gevallen opnieuw versmolten of bewerkt, waardoor een heel eigen glaskralenindustrie werd gerealiseerd. Eén van de beroemde plekken waar trade beads werden gemaakt is de stad Hebron, in de huidige staat Israël. De Hebron kralen worden ook wel Kano kralen genoemd omdat de kralen vooral werden gebruikt voor de handelsbetrekkingen met de Yoruba en de Igbo in Kano, Nigeria.


De populariteit van de trade beads werd nieuw leven ingeblazen in de late jaren 60 toen ze opnieuw werden verhandeld vanuit Afrika, dit maal naar de Verenigde Staten en Europa. De inmiddels antieke trade beads werden erg populair in deze periode en wordt nog steeds verhandeld.


274 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page