top of page
Zoeken
  • Redactie Métier

Textielfestival in Leiden uitgesteld

Het STIDOC bestuur maakte - met pijn in het hart - bekend dat het Textiel Festival Leiden dat in mei gehouden zou worden niet doorgaat. Iedereen weet waarom dit zo is, het coronavirus speelt ons allen danig parten. Het is ontzettend sneu voor al die mensen die zich ingespannen hebben om dit zesde festival tot een groot succes te maken. Wederom kunnen we daaraan toevoegen, want de Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum, waarin de zeven Nederlandse textielverenigingen en Museum de Kantfabriek vertegenwoordigd zijn, weet ons steeds weer te verrassen.

Er is gegarandeerd voor elke textielliefhebber iets te zien, te doen, te kopen en bovendien contacten te leggen of te hernieuwen. Dat laatste is niet onbelangrijk, want de aandacht voor textiel in brede zin neemt al jaren toe en er gebeuren zulke fantastische dingen op materiaal- en techniekgebied. Mixed media, nog niet zo heel lang geleden ondenkbaar als onderdeel van textile art, heeft een vlucht genomen en social media zijn onmisbare promotors gebleken van textiele vaardigheden.

Het Textiel Festival was vanaf het begin een hoogtepunt voor zowel deelnemende kunstenaars als bezoekers van dit uitstekend georganiseerde evenement. Het zijn overigens niet alleen beroepskunstenaars, ook scholen doen mee aan projecten, vluchtelingen hebben hun inbreng en er zijn combinaties van verenigingen met een specifieke kunstenaar erbij. De kleurrijke kramen in de kerk zorgen voor een gezellig marktgevoel, maar dan lekker droog en zonder kou. Een rondgang is een versnelde cursus materiaalkennis want het aanbod van up-to-date benodigdheden is groot.

De stad Leiden levert z'n eigen bijdrage door de sfeervolle Pieterskerk en de textielroute heeft, zoals we weten, een onverwachte extra charme door ongewone en authentieke textiele adressen. Dat zijn er meer dan 40 en de diversiteit is groot: in galeries, winkels, bibliotheken, theehuizen, cafés, de hortus, gewoon bij iemand thuis, overal zijn exposities, demonstraties en workshops. Soms doet een brede stoep nog mee, zeker als het weer zich van de betere kant laat zien.


Na veel wikken en wegen is besloten het volledige aanbod van het festival van dit jaar te verplaatsen naar woensdag 12 t/m zaterdag 15 mei 2021. Dezelfde kunstenaars zullen eraan deelnemen met hun al vastgestelde projecten, de exposities verlopen op dezelfde manier, de workshops, alles zal zijn zoals het nu was ingedeeld. De 126 inzenders voor de wedstrijd 'Windstreken' moeten hun geduld bewaren tot over een jaar, er zit niks anders op. Hoe groot de belangstelling hiervoor was, blijkt uit het aantal landen van waaruit, naast ons eigen land, ingezonden werd: Frankrijk, Duitsland, België, UK, Ierland, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Italië, Polen, Noorwegen, Denemarken, Finland, Letland, USA, Nieuw-Zeeland, Japan, Abu Dhabi, China en Rusland.

Voor een vlugge indruk van het vorige festival van 2015 voegen we ook een aantal foto's bij. De Pieterskerk met een gigantische installatie vanuit het plafond, een fascinerend rekje met gedroogde vissen en uitbundig bloeiende planten in de hortus. Métier hoopt net als iedereen op betere tijden. We leven mee met alle betrokkenen bij dit uitgestelde festival en kijken uit naar een fantastische, feestelijke reprise in 2021.

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page