top of page
Zoeken
  • Boukje Mulder

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof Nu in de Hermitage in Amsterdam


Het is adembenemend wat er aan schoonheid, grandeur, elegantie, raffinement en subliem ambacht te zien is bij ‘Juwelen! Schitteren aan het Russische hof’. Want het zijn niet alleen de exquise juwelen en kostbare accessoires waar je naartoe gezogen wordt. Ook baljaponnen en keizerlijke kostuums doen mee aan een overdaad aan luxe en verfijnde elegantie.

Behalve het Russische hof konden grootvorsten en adellijke families als de Joesoepov uit de 19e en vroeg 20e eeuw zich eveneens een dergelijke weelde veroorloven. Door zorgvuldig gekozen juwelen bij de rijke kledij waren identiteit, afkomst en rijkdom af te meten en de eigen smaak kon het raffinement van het geheel nog extra benadrukken.

Er zijn maar liefst over de driehonderd flonkerende stukken uit de gigantische juwelencollectie van de Hermitage in Sint-Petersburg te bewonderen. Niet eerder werd een zo compleet beeld gegeven van de extravagantie van de Romanovs en de Russische high society. Onze ‘eigen’ Anna Paulowna, echtgenote van koning Willem II, deed er lustig aan mee. In 1816 reisde ze vanuit Sint-Petersburg naar ons land en onder haar bruidsschat van ruim 1 miljoen roebels (22,5 miljoen euro) bevonden zich de nodige juwelen. Er zijn drie armbanden van haar te zien, waaronder twee waaraan ze zeer gehecht was. Inderdaad spectaculair: gevlochten met haar eigen en het haar van haar echtgenoot en versierd met turkoois. Dat ze ook parelsnoeren droeg is te zien op haar grote portret; schilderijen maken namelijk eveneens deel uit van de tentoonstelling en dragen bij aan de perfectie van deze expositie.

De tsarina’s Elisabeth Petrovna, Catharina de Grote en Maria Fjodorovna wekken de indruk nagenoeg onverzadigbaar geweest te zijn als het op juwelen aankwam. Zo bestaat de getoonde broche van Elisabeth uit een boeket met daarin meer dan 450 roos geslepen diamanten, 400 briljanten, en ook nog eens saffieren, robijnen en smaragden.

De tentoonstelling loopt tot 15 maart 2020.

(foto’s © Yvonne Bosgra).

167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page