top of page
Zoeken
  • Redactie

Interview met Sigrid van Roode


Sigrid van Roode is een van de vaste auteurs voor Métier. Ze is vanaf het begin betrokken bij het magazine en in ieder nummer kunt u wel iets van haar hand vinden. In nummer 04 treft u bijvoorbeeld een artikel dat zij schreef over ‘trench art’, een kunstvorm die is ontstaan in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, waar soldaten onder andere sieraden maakten van de hulzen van munitie. Sigrid is egyptoloog en provinciaal archeoloog van Gelderland en houdt van de diversiteit die haar vak met zich meebrengt. Als schrijver en onderzoeker verdiept ze zich in sieraden uit het Midden-Oosten. Zij heeft over dit onderwerp inmiddels meerdere boeken geschreven. We willen heel graag door middel van dit interview Sigrid aan u voorstellen en ontmoeten haar in een café in Leiden.

> Je hebt de afgelopen jaren voor diverse tijdschriften en uitgevers geschreven over jouw vak, meestal internationaal, maar je geeft ook lezingen in Nederland, is het nu voor een internationaal publiek heel anders dan voor bijvoorbeeld ons Nederlandstalige Métier?

"Ik was afgelopen maand in London bij Michael Backman, hij is een galeriehouder en kunstverzamelaar en organiseert eens in de zoveel tijd voor zijn kringen een lezing over een specifiek onderwerp. Ik was gevraagd iets te komen vertellen over Desert Silver en over mijn onderzoek. Het is altijd heel erg leuk om een dergelijk specialistisch gezelschap een verhaal te vertellen, maar ik moet zeggen dat het voor een tijdschrift als Métier niet veel anders is. Ik ervaar Métier als een magazine waar ik wel degelijk specialistische informatie in kwijt kan, terwijl het ook toegankelijk is. En veel mensen die ik internationaal ken, wachten met smart op jullie Métier Internationaal…"

> Desert Silver is een van jouw Engelse boeken over zilveren sieraden en andere zilveren voorwerpen die in het Midden-Oosten gedragen worden niet waar? Maar na Desert Silver heb je ook alweer nieuwe dingen gemaakt, zoals Zilver en Wierook bijvoorbeeld. Een Nederlandstalig boek over gebruiken rond geur.

"Ik wilde heel graag ook de Nederlandse markt bedienen met een boek over zilver, maar ook iets nieuws maken. Zilver en Wierook is een boek dat gaat over de manier waarop mensen in het Midden-Oosten hun sieraden en kleding parfumeren bijvoorbeeld. In de verkoop gaat het heel goed met dat boek, het is een pocket, maar staat toch boordevol specialistische informatie over een onderwerp dat voor iedereen herkenbaar is. Dat maakt het zo leuk."

> Het is interessant dat je dat aanhaalt; wij willen met Métier natuurlijk hetzelfde. Een tijdschrift maken dat voor een groot publiek is, maar geen concessies doet aan de diepgang van de inhoud.

"En met Métier hebben jullie ook een gat gevuld dat recentelijk was ontstaan. Ambachten, breder dan alleen textiel en een bepaalde diversiteit aan onderwerpen. Daarnaast hou ik ook erg van de aandacht voor prachtig beeldmateriaal in jullie magazine: een goede foto zegt soms meer dan duizend woorden!"

> En ben je nu alweer bezig met een nieuw boek?

"Ik ben zelfs bezig met een groot onderzoek naar Zār sieraden uit Egypte. Zār is een oud gebruik waarbij ook sieraden worden ingezet in een ritueel om met geesten te leven die mensen kunnen kwellen en ziek maken. Ik onderzoek deze sieraden en de rol die zij spelen in het leven van mensen die door zo’n geest bezeten zijn. De magische context van sieraden en amuletten is sowieso een onderwerp waar ik veel mee bezig ben. Uiteindelijk wordt dat inderdaad een boek, maar het ziet er naar uit dat het nog wel een paar jaar gaat duren voordat ik dit onderzoek afgerond heb."

> Ik kan me voorstellen dat als we jou de volgende vraag over twee jaar stellen, je er heel anders op zult reageren, maar wat vind je in dit stadium het meest interessant aan jouw onderzoek naar de Zār?

"Op dit moment ben ik vooral gegrepen door het idee over ‘materialiteit’ van sieraden binnen en buiten dat ritueel. De sieraden spelen een belangrijke rol en worden met zorg gemaakt, juist omdat hun werking goed moet zijn. De kleuren en materialen die gekozen worden, hebben een betekenis en zijn niet zomaar ‘voor de mooi’. Ik ben gefascineerd door de gedachte wat het ooit voor de draagster betekend heeft om zo’n sieraad vast te houden in een ritueel. Wat gaat er dan door je heen? En hoe belandt zo’n mooi gemaakt sieraad dan uiteindelijk toch in een bak tweedehands zilver op de soek? Boeiende processen vind ik dat."

> Dat is een onderwerp dat naadloos aansluit bij Métier. Er staat niet voor niets het woord materiaal op de cover direct naast techniek, ambacht en kunst. Misschien is het een idee om daar een keer een artikel over te schrijven? Anders moeten we zo lang wachten op jouw boek.

"Nou, heel graag natuurlijk! De sieraden van de Zār zijn een goed voorbeeld van de wijze waarop materiaal en het doel van de voorwerpen de zorgvuldigheid van technieken en ambachten beïnvloeden. Ik houd mij graag aanbevolen voor een van de nummers in 2019."

Meer over Sigrid van Roode is te lezen op www.bedouinsilver.com. Ze is ook te volgen op Facebook en op Instagram, onder de naam bedouinsilver. Voor wie geïnteresseerd is in haar werk, haar boeken Desert Silver (€29,95) en Zilver en Wierook (€11,95) zijn te verkrijgen via de website van BLKVLD Uitgevers.

341 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page