top of page
Zoeken
  • Redactie Métier

Bezoek aan Toscane


De afgelopen paar keer vertelden wij u in Métier Online over textieltradities in Toscane. Voor wie al weer bezig is met het voorbereiden van een vakantie in het komende jaar, is dit misschien inspiratie. Tips voor het bezoeken van textiele ambachten in het Toscane!

Wolwevers in Toscane

Italië en meer specifiek de regio Toscane, trekt tegenwoordig kunstenaars die zich, uit inspiratie door het rijke verleden in wolproductie in Toscane, weer verdiepen in het maken van wollen stoffen. In de dorpen San Gimignano en Voltera tref je werkplaatsen waar wollen stoffen worden geproduceerd. Verschillende soorten wol worden er geweven tot sjaals, vesten en jassen. De kunstenaars Lucia Boni (San Gimignano) en Anna Maria Molesini (Volterra) en Fioretta Bacci zijn vermaard wevers uit de streek en staan bekend om hun luchtige stoffen en kunstzinnige kledingstukken. Dat is dan ook wat hun winkels zo bijzonder maakt, de kunstenaars delen hun werk met het publiek en hun klanten. Wol wordt er afgewerkt tot voorwerpen zoals dat in de middeleeuwen ook gebeurde. Het is een verrijking van de streek dat deze werkplaatsen weer hun plaats hebben geclaimd en de bezoeker vertellen over dat beroemde verleden in textiel.

Volterra

Via Gramsci 45

56048 Volterra (PI)

tel.+39 0577 953045

e-mail: los.mol@libero.it

Anna Molesini gebruikt handweefgetouwen voor het maken van stoffen van mohair. Zij deed ooit onderzoek naar chromatische karakter van de handgemaakte wollen draden. De wol die zij gebruikt en de stoffen die zij produceert zijn uitermate geschikt voor sjaals en vesten vanwege de zachte luchtigheid in combinatie met warmte. In een van de meest toeristische straten van de stad kunt u haar atelier en winkel vinden. In het atelier staat haar weefgetouw en iedereen die er binnenstapt wil zij graag uitleg geven over haar technieken en de voorwerpen die zij produceert.

San Gimignano

Lucia Boni

Via San Giovanni 84

53037 San Gimignano

tel: +39 0577 942112

e-mail: luciaboni.luciaboni@tin.it

In een pittoreske pand in een van de toeristische straten van San Gimignano, het schilderachtige stadje dat sinds de middeleeuwen weinig in uiterlijk is veranderd, heeft Lucia Boni haar werkplaats. Lucia gebruikt een tapestry techniek om de kledingstukken te maken en gebruikt daarbij een verticaal weefgetouw. Zij gebruikt veel wol, zoals mohair en Kasjmir, maar ook zijde. In de winkel kan de bezoeker de weefgetouwen en het werk van de weefsters zelf bewonderen.

Siena

Fioretta Bacci

Tessuti a Mano

Via San Pietro 7

Siena

tel: +39 0577 282200

Ook te bezoeken via Facebook

In dit atelier worden vol trots wollen stoffen in combinatie met allerlei andere draden geproduceerd. Wat hier opvalt, zijn de glimmende draden die het werk een modieus uiterlijk geeft. Het werk is bijzonder luchtig en daardoor aangenaam draagbaar. Door de combinatie van verschillende materialen hebben de wollen mutsen en dassen een bijzonder modieus en opvallend divers karakter. De kledingstukken zijn ideaal voor het voor en najaar en natuurlijk voor een koele zomeravond op een terras in het Toscaanse landschap.

Antieke zijde stoffen in Toscane zien?

Het is even zoeken voor de textielliefhebber om resten van de zijde vaandels te vinden, maar de voorwerpen en vooral de geschiedenis van deze bijzondere voorwerpen zijn het meer dan waard.

Contrada musea in Siena hebben ieder een collectie vaandels die in de loop der eeuwen werden gewonnen door ruiters van de Contrada tijdens de Palio.

Siena

Contrada musea

De musea zijn echter heel weinig en slechts op afspraak geopend. Het heeft dus aanbeveling om eerst contact op te nemen met de musea alvorens u naar Siena afreist. Hoe dan ook is er in Siena voldoende te zien van de kunstschatten die aan de Palio herinneren. In de Dom van de stad bijvoorbeeld hangen de vlaggen van de diverse Contrada’s en schilderijen en aanplakbiljetten herinneren aan de Palio. Mocht u in de zomer Toscane bezoeken, dan is het aan te bevelen om 15 augustus Siena aan te doen om de Palio mee te maken. Rekent u wel op een onvoorstelbare drukte in de stad die dag en het is niet makkelijk om een plaats te bemachtigen. Echter een ritueel bij te wonen dat zo verweven is met textiel en waarin textiele voorwerpen een zo belangrijke rol spelen is warm aan te bevelen!

Florence

Bargello

Het Bargello museum huisvest een verzameling meubels die zijn gedecoreerd met het beroemde Florentijnse Bargello borduurwerk. De leuning en zitting van de meubels zijn in sommige gevallen afgedekt met gaas voor het behoud van het antieke handwerk, maar desalniettemin is het nog goed te zien en een must voor de liefhebber. Schitterend, originele vlammende vormen. Het museum bevat ook een bijzondere verzameling religieuze kleding gemaakt van diverse soorten zijde uit de 16e t/m de 18e eeuw. Daarnaast zijn in oude schilderingen afbeeldingen te zien van de palio door de eeuwen heen.

Het Palazzo Pitti

Vroeg in de 15e eeuw werd begonnen met de bouw van dit enorme paleis door de familie Pitti. Later woonden de Medici er en vanaf dat ogenblik alle heersers van de stad. Wat dat betreft alleen al is het bouwwerk een afspiegeling van de textielproductie. Het Pitti paleis is nu een van de grootste musea van de stad en huist naast een enorme verzameling kunstschatten uit Toscane ook een interessante collectie kledingstukken uit de periode van de 18e en de 19e eeuw die de mode uit die tijd aan het hof van de groothertogen vertegenwoordigt. Vanzelfsprekend zijn de zijde stoffen goed vertegenwoordigd.

224 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page