top of page
Zoeken
  • Jolanda Bos

Ottomaanse kledingstukken uit het Palmhoutwrak, Texel


Een kwestie van op het juiste moment op de juiste plaats zijn: dat overkwam de duikers die in 2014 op de zeebodem bij Texel een scheepswrak aantroffen met bijzondere vondsten. Er zijn honderden wrakken te vinden, maar hier was sprake van een spectaculaire historische vondst.

Na uitvoerig onderzoek en analyse traden experts in 2016 naar buiten met hun bevindingen. In Museum Kaap Skil, het Texelse museum voor jutters en zeelui, werd een exclusieve 17e eeuwse japon gepresenteerd. Een zeldzaamheid, want er zijn nauwelijks vrouwelijke kledingstukken uit die periode bewaard gebleven. Overigens bevonden zich in de aangetroffen kisten in het wrak ook gebreide zijden kousen, een mantel en een aantal met zilver- en gouddraad gedecoreerde lijfjes. De reden voor het als 17e eeuws benoemen van de enkellange japon kwam, behalve door de snit ervan, door de aanwezigheid van twee leren boekomslagen. Deze waren namelijk voorzien van een stempel van koning Karel I (1600-1649) uit het Engelse koningshuis Stuart. In eerste instantie werd dan ook aan een Engelse herkomst gedacht, maar later bleek dat niet te kloppen. Waarschijnlijk is de in damast geweven zijden japon in West-Europa gemaakt.

​​Lopende het onderzoek werden nog nieuwe schatten ontdekt in de vorm van twee luxueuze Ottomaanse kaftans. De ene, van rode fluweelachtige zijde, was wat kleiner dan de andere van rose zijde. Verder werd ook nog een hoogpolige cape aangetroffen in redelijke goede staat en een kledingstuk met geborduurde applicaties van metaaldraad.

Geen wonder dat op verschillende plaatsen voortdurend en gretig verder onderzoek naar de vondsten wordt gedaan. De Universiteit van Amsterdam is er mee bezig evenals het Huis van Hilde in Castricum en de School of Historical Dress in Londen. Als uiteindelijk alles is geïnventariseerd, geconserveerd en georganiseerd krijgen de vondsten een zeer verdiende permanente opstelling in Museum Kaap Skil op Texel.

Rechten fotomateriaal: museum Kaapse Skil.

Dit artikel is een ingekorte versie voor Métier Online. Het hele artikel is verschenen in de gedrukte versie van Métier 01 (winter 2018) en is hier te bestellen. Naast uitgebreide versies van de online gepubliceerde artikelen, bevat de gedrukte versie van Métier een veel grotere diversiteit aan artikelen en columns, een uitgebreide agenda en nog veel meer onderwerpen die niet in onze online-versie te vinden zijn. Kijk in de webshop voor onze losse verkoop of word abonnee.

216 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page