top of page
Zoeken
  • Redactie

Juan de Alcega's Tailor’s Pattern Book uit 1589


​Het Victoria and Albert Museum in Londen stemde in de jaren '70 toe in een facsimile uitgave van hun Tailor’s Pattern Book. Het zeldzame en fragiele Spaanse exemplaar (Libro de geometrica, pratica, y traca, etc.) werd vertaald, bewerkt en gepubliceerd. Een interessant boek waar wij in Métier met plezier aandacht aan hebben besteed en dat ons heeft geïnspireerd een patroon uit die tijd na te maken.

De Engelse inleiding en toelichting op Spaanse, niet meer in gebruik zijnde termen voor afmetingen, hoeveelheden en soms ook soorten stoffen, helpen de lezer om de inhoud te begrijpen. Het boek is namelijk geschreven voor vakgenoten, hoewel het daarnaast ook geschikt was het voor handelsreizigers in stoffen vanwege de omrekentabellen voor stofhoeveelheden die zijn opgenomen.

Juan de Alcega, de auteur van het boek, draagt het op aan zijn koning [Philips II, zijn naam is niet vermeld, red.], wiens goedkeuring vereist was. Meerdere personen geven in de publicatie overigens aan akkoord te gaan met de uitgave. Er staan patronen in voor de gewone man en vrouw, voor geestelijken en krijgslieden. Daarnaast staat er kledij in om in te jagen of voor het uitoefenen van bepaalde spelen. Ook zijn er voorbeelden voor het maken van vlaggen opgenomen. Er zijn twee patroontjes voor meisjes opgenomen: een japonnetje en een manteltje. Verder staat er geen kinderkleding in. Opmerkelijk is de wat omslachtige uitleg bij de handgetekende patronen. Deze geven overigens ook niet alle bijzonderheden weer, zoals blijkt uit de vermelding dat je na het uitknippen van patroondelen de resterende stof kunt gebruiken voor de accessoires. Welke dat zijn staat er niet bij.

Het uitwerken van een patroon uit het boek bleek lastig en het resulterende kledingstuk zou waarschijnlijk ook niet bijzonder aantrekkelijk zijn geworden. Er is daarom gekozen voor een eigen versie van een japon, geïnspireerd op 16e eeuwse hofkleding in ‘The Complete Costume History’ uit 1888 van Auguste Racinet en de patronen in het Tailor's Pattern Book.

Dit artikel is een ingekorte versie voor Métier Online. Het hele artikel is verschenen in de gedrukte versie van Métier 01 (winter 2018) en is hier te bestellen. Naast uitgebreide versies van de online gepubliceerde artikelen, bevat de gedrukte versie van Métier een veel grotere diversiteit aan artikelen en columns, een uitgebreide agenda en nog veel meer onderwerpen die niet in onze online-versie te vinden zijn. Kijk in de webshop voor onze losse verkoop of word abonnee

127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page