top of page
Zoeken
  • Sigrid van Roode

De magie van materialen, bijzondere amuletten uit Oman


Oman staat bekend om zijn prachtige traditionele zilveren sieraden, fijn bewerkt met florale of geometrische motieven. Vaak van groot formaat om de rijkdom en weelde van de drager te tonen. Oorspronkelijk dienden ze in het Midden-Oosten tegelijkertijd ook als amulet. Door de keuze van het materiaal, de kleuren en motieven, kon onheil afgewend worden.

De Bedouin Silver Collectie bevat tientallen amuletten die een grote verscheidenheid aan

materiaal tonen. Zo zijn er exemplaren die van hout en bot gemaakt zijn, maar ook horens, tanden en klauwen dienden in hun eigen vorm als amulet. Die laatste categorie bevatte sterke krachten en is door de eeuwen heen gewild geweest. Ook geliefd in Oman: takjes onbewerkt koraal. Ze zouden in staat zijn de verstandelijke vermogens te bevorderen en geestesziekten te voorkomen. De scherpte van de doorns van een acacia zou het kwaad op afstand houden, en bovendien werd geloofd dat dit in de struik verstrikt zou raken.

De glazen amuletten met koranteksten kunnen door pelgrims meegenomen zijn als een aandenken aan Mekka. Maar het ligt meer voor de hand dat er in het hele Midden-Oosten in gehandeld werd. Ook van glas zijn de glazen stopjes van parfumflesjes die als amulet worden gebruikt; geur is belangrijk in het kader van gastvrijheid, misschien dat deze associatie meespeelde in de toepassing ervan. En het kwaad is niet gesteld op prettige geuren, twee redenen dus voor het gebruik van de stopjes als amulet.

Natuurlijk moesten ook kleine kinderen tegen kwade geesten en ziektes beschermd worden. En tegen pijn, wanneer hun tandjes doorkwamen kregen ze dan ook amuletjes van bot of hout. Omdat ze daarop gingen sabbelen zijn er slijtplekjes te zien. Voor kinderamuletten maakte men graag gebruik van vuursteen, dit werd ook bij het vee ingezet overigens.

Nog een bijzondere vorm voor een amulet: een sleutel. Te denken valt aan de toegang tot het paradijs, maar ook aan het oorspronkelijke materiaal waarvan ze gemaakt waren. Meestal waren sleutels van ijzer en dat zou kwade geesten op een afstand houden.

Dit artikel is een ingekorte versie voor Métier Online. Het hele artikel is verschenen in de gedrukte versie van Métier 01 (winter 2018) en is hier te bestellen. Naast uitgebreide versies van de online gepubliceerde artikelen, bevat de gedrukte versie van Métier een veel grotere diversiteit aan artikelen en columns, een uitgebreide agenda en nog veel meer onderwerpen die niet in onze online-versie te vinden zijn. Kijk in de webshop voor onze losse verkoop of word abonnee

178 weergaven0 opmerkingen
bottom of page